Pleegzorg doe je samen!
Pleegzorg Advies Nederland

Maart 2017
Jaargang 4 nr. 16
redactie@pleegzorgadvies.nl 

Beste nieuwsbriefabonnee,

Weer een volle nieuwsbrief deze keer! Lees alles over o.a. de ontwikkelingen bij de Pleegzorg-Academie, de eerste (en tweede!) online pleegpowerchallenge voor pleegouders, pleegzorgontwikkeling in Brabant, ruzies in pleegzorg en aankomende pleegzorgen-gesprekken in het land.

Veel leesplezier!

Pleegzorg Advies Nederland

---
---
De Pleegzorg Academie is er voor iedereen in pleegzorg die wil leren.

Gedeeld Opvoederschap voor professionals geaccrediteerd

Een pleegkind is verbonden met zijn ouders en met zijn pleegouders (en nog veel meer anderen). Als deze volwassenen niet ontspannen met elkaar omgaan, verstoort dat zijn opgroeien. In de training Gedeeld Opvoederschap, hoe is het mogelijk?! leert u hoe u een goede, constructieve omgang tussen ouders en pleegouders kunt bewerkstelligen, die recht doet aan de betrokkenen en in het ontwikkelbelang is van het pleegkind. Met veel concrete handvatten, oefeningen en interactie.

Voor geregistreerde pleegzorgwerkers en gezinshuisouders is de training door SKJ geaccrediteerd met 4.5 punten.

Aanmelden voor de eerstvolgende gemengde training (met pleegouders, ouders en profs) op 13 april in Nijmegen.

Op 9 mei start een gemengde groep in Zwolle. Aanmelden en info 

---
Pleegzorg Advies Punt voor persoonlijke vragen en advies

Gezocht: Pleegouders voor testpanel Vitaal pleegouderschap 

De eerste online training Vitaal pleegouderschap is een feit. We zijn momenteel druk bezig met testen en 10 geïnteresseerden mogen tijdens de testfase de training volgen tegen een sterk gereduceerd tarief (slechts €20,00 i.p.v. €49,95). Wat we ervoor terugvragen is jouw feedback op de lessen. Heb je hier interesse in? Mail Eline Engelhart.

Voor meer informatie over de training klik hier

---

Wijkteams verbaasd over complexiteit pleegzorg

Totaal verbaasd waren de medewerkers van sociale teams uit de regio Zuidoost Utrecht na de workshop Voel de realiteit van pleegzorg.Verbaasd waren ze over de ongelooflijke complexiteit van de pleegzorgpraktijk. De workshop heeft dan ook als doel om de deelnemers een realistisch beeld te geven van pleegzorg met vragen als: Wie zijn er betrokken, wat zijn ieders taken en verantwoordelijkheden, wat zijn de kansen en risico’s en welk effect heeft pleegzorg op mensen. 

Gelukkig waren de deelnemers niet alleen verbaasd, men was ook zeer tevreden. Zoals een deelnemer het uitdrukt: “Ik weet nu beter welke vragen ik moet stellen als ik in gezinnen kom waar sprake is van pleegzorg of mogelijk pleegzorg ingezet moet worden.”

De workshop werd door de regiogemeenten aangeboden aan de medewerkers van de wijkteams en zal zeker een vervolg krijgen. Voor meer informatie stuurt u een e-mail naar Hans de Win. Voor informatie over workshops met vrije inschrijving in Rotterdam en Nijmegen klikt u hier.

---
Ontwikkelmeter Jeugd

Pleegzorgen: gesprekken binnen jouw organisatie?

De recente blog over stille zorgen van pleegouders heeft veel losgemaakt in Nederland en België. Naast dat de blog meer dan 60.000 keer is gelezen, hebben ook overweldigend veel geïnteresseerden zich aangemeld voor de aangekondigde bijeenkomsten, waarin (aankomende) supporters van pleegouders in gesprek gaan met pleegouders over wat het pleegouderschap werkelijk inhoudt en over de dilemma’s waarmee zij kampen.

Om de deelname aan deze bijeenkomsten laagdrempelig te houden en de kosten laag, zouden wij graag in contact komen met pleegzorgaanbieders, gemeenten of andere instellingen die éénmalig een ruimte beschikbaar willen stellen voor het voeren van de gesprekken. Zie jij mogelijkheden om in april of mei 10-12 pleegzorg-supporters een ochtend, avond of middag te verwelkomen voor een intieme, kleinschalige bijeenkomst binnen jouw instelling/organisatie? Wij verzorgen de rest! Neem a.u.b. contact op. Wij gaan dan samen de mogelijkheden verkennen. 

---
Pleegzorg Laboratorium

Werken met Blikopeners voor Opvoeders

Soms lukt het niet om lastige samenwerkingsperikelen vlot te trekken. Met Blikopeners-coachingskaarten onderzoekt u de onderliggende knelpunten en ontdekt verrassende nieuwe perspectieven.

Op donderdag 6  april kunt u de laatste workshop Werken met Blikopeners ‘oude stijl’ volgen. (Opvoed) coaches, pleegzorgbegeleiders, jeugdbeschermers, (pleeg)ouders en andere opvoeders leren op welke manieren de Blikopeners ingezet kunnen worden en ervaren het effect. Naast het oefenen met de verschillende werkvormen, waarbij eigen casussen kunnen worden ingebracht, is er volop gelegenheid om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen.

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Aanmelden voor deze workshop á €75,00 (€45,00 voor opvoeders) excl BTW en inclusief een set Blikopener-coachingkaarten), kan alleen nog via een e-mail aan eline@pleegzorg-academie.nl.

Vanaf mei wordt de workshop namelijk uitgebreid (en duurder). De workshop bestaat dan uit twee onderdelen. Naast de Blikopeners worden ook de Pleegzorg dialoogkaarten gedemonstreerd en geoefend. Deze workshop is geaccrediteerd. Meer info en aanmelden 

---

Pleegzorgontwikkeling in ZuidOost Brabant

21 gemeenten in Zuidoost-Brabant zetten actief in op pleegzorgontwikkeling. Dat willen zij doen in samenwerking met betrokken doelgroepen en instellingen. Pleegzorg doe je immers samen!

De eerste fase van het project is achter de rug en bestond uit drie interactieve bijeenkomsten, waarin vertegenwoordigers van verschillende doelgroepen met elkaar in gesprek zijn gegaan. De resultaten zullen komende tijd worden geanalyseerd en naar aanleiding daarvan zal een actieplan worden opgesteld, dat richting zal geven aan de ontwikkeling van pleegzorg in de regio (en wie weet, misschien ook wel daarbuiten!).

Pleegzorg Advies Nederland is bij het proces betrokken als extern inhoudelijk adviseur. Voor meer informatie neemt u contact op met Hans de Win.

---
Landelijk Pleegzorg Panel

Ruzie en conflicten in pleegzorg zijn normaal

De 28e vragenlijst van het Landelijk Pleegzorg Panel ging over ruzie en conflicten in pleegzorg. De resultaten zijn schokkend te noemen. Het blijkt dat ruzie en conflicten normaal zijn in pleegzorg. Zeker de helft van de respondenten kan er over meepraten en de gevolgen zijn vaak zeer heftig. Genoemd worden onder andere: uithuisplaatsing en traumatisering. Ook heftig is dat 80% van de 57 pleegouders die de vragenlijst hebben ingevuld aangeeft dat ze het moeilijk vinden om tegen de ouders van hun pleegkind(eren) te zeggen wat ze denken en voelen. Dat zegt wat over de gevoelde afstand tussen de meest belangrijke mensen in het leven van een kind.

De volledige resultaten van de enquête vindt u door hier te klikken.

Nog geen panellid? Meld je dan nu aan en praat mee over actuele thema’s.

---

Fitter door pleegpowerchallenge

Hoe houdt een pleegouder zichzelf overeind middenin de hectiek van pleegzorg? In januari startte de allereerste PLEEGPOWERCHALLENGE voor pleegouders. Pleegouders en gezinshuisouders schreven zich massaal in om zich een week lang op 7 spannende uitdagingen te storten, die hen helpen om beter voor zichzelf te zorgen. zonder dat zij al die mensen die op hen rekenen tekort doen.

Niet alle pleegouders die mee wilden doen, waren op tijd op de hoogte van de challenge om zich aan te kunnen melden en anderen lukte het niet om de challenge binnen de 7 dagen af te ronden. Op veler verzoek is daarom op 5 maart opnieuw een PLEEGPOWERCHALLENGE gestart. Naast een videouitleg en een praktisch werkboek, krijgen de deelnemers persoonlijke hulp door hun moeilijke momenten heen. In tegenstelling tot de eerste challenge ontvangen de deelnemers de uitdagingen nu verspreid over een maand. Ben jij pleegouder of gezinshuisouder en had je ook graag meegedaan? Geen nood… bij voldoende animo starten we in mei opnieuw een ronde. Aanmelden (gratis!) kan alvast.

---

Bedankt voor het lezen van onze nieuwsbrief!

Bezoek ook onze website met de Winkel, de Pleegzorg Academie en het Advies Punt! Mocht u vragen hebben of willen reageren dan staat onze deur altijd open. We staan u graag te woord of u ontvangt op korte termijn een reactie van ons terug. 

We wensen u een fijne dag! 

Pleegzorg Advies Nederland

info@pleegzorgadvies.nl    013-536 43 26   of   0113–352 462