Pleegzorg doe je samen!
Pleegzorg Advies Nederland

Oktober 2016
Jaargang 4 nr. 15
redactie@pleegzorgadvies.nl 

In deze nieuwsbrief:

U leest o.a. over de activiteiten in de Week van de Pleegzorg (deze week!), het geheim van een ontspannen samenwerking tussen ouders en pleegouders, over ontwikkelingen in Zuidoost Brabant en het nieuwe hulptool voor verdiepingsgesprekken: de Pleegzorg Dialoogkaarten.

Veel leesplezier!

---

Week van de pleegzorg 

Van 29 oktober t/m 6 november wordt voor de tweede keer de Week van de Pleegzorg georganiseerd. Het thema is dit jaar ‘SamSam voor Samira en Samuel’, wat staat voor samenwerking en diversiteit. Olympisch en wereldkampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden opent de Week van de Pleegzorg.

Pleegzorg Advies Nederland is ook actief in de week van de pleegzorg. We hosten een dialoogcafé bij de pleeggezinnendag van de WSG en verzorgen de workshop Opgroeiverbond in Tilburg.

Meer informatie over activiteiten in uw regio vindt u door hier te klikken.

---
---

Het geheim van een ontspannen samenwerking tussen ouders en pleegouders

Te veel pleegkinderen lijden onder stressvolle contacten tussen de belangrijkste mensen in hun leven: Ouders en pleegouders. 

Voor alle pleegouders, gezinshuisouders, ouders van uithuisgeplaatste kinderen en professionals die de spanningen in de samenwerking beu zijn en het kind in rust willen laten opgroeien is een effectieve workshop ontwikkeld.

In de 1-daagse workshop Gedeeld Opvoederschap, hoe is het mogelijk?! ontdekt u waarom mensen reageren zoals ze reageren en hoe u zelf uw steentje kunt bijdragen aan een prettige samenwerking, ook als er nauwelijks contact is met elkaar. Schrijf u vandaag nog in

Lezersaanbieding

De Week van de Pleegzorg is voor ons een uitgelezen moment voor het geven van een cadeautje: Meld u nu met twee personen tegelijk aan voor de training  'Gedeeld Opvoederschap, hoe is het mogelijk?!' en ontvang een set Pleegzorg Dialoogkaarten gratis. Schrijf mij nu in

---
header jij ziet, jij ziet

 

(Pleegzorg-)ontwikkelingen in Zuidoost-Brabant

De samenwerkende gemeenten in Zuidoost-Brabant willen de komende jaren fors gaan inzetten op pleegzorgontwikkeling en hebben Pleegzorg Advies Nederland gevraagd om mee te denken over het proces waarbij alle betrokken doelgroepen zo goed mogelijk betrokken zullen worden. Pleegzorg doe je immers samen!

Het ontwikkeltraject heeft de titel “Jij ziet, jij ziet wat ik niet zie!” meegekregen. Tijdens de startbijeenkomst zal Hans de Win van …

Meer lezen.

---
dialoogkaarten-pleegzorg

Nieuw: Pleegzorg Dialoogkaarten

Onderling vertrouwen, oprechte interesse en integere uitwisseling zijn belangrijke elementen voor een succesvolle pleegzorgplaatsing. Dat ontstaat niet vanzelf!

Loopt de samenwerking niet lekker en wil je dat anders? Gebruik dan eens de Pleegzorg dialoogkaarten van Pleegzorg Advies Nederland. De set van 30 kaarten biedt verrassende ingangen bij het ontdekken van wat jou en de andere belanghebbenden bezighoudt. De vraag- en vertelkaarten zijn te gebruiken om meer begrip te kweken voor elkaars positie en emoties, als een pleegzorgplaatsing wordt overwogen of net is gestart. Of gebruik de kaarten om, tijdens de plaatsing, verdiepingsgesprekken te voeren over de zorgen en uitdagingen die ieder tegenkomt. De 'geholpen' dialoog maakt het makkelijker om samen verder te gaan. Bestellen

Eindmanifestatie Pleegzorgproof, opvoeden in pleegzorg is een gesprek

 

Maandagmiddag 19 december vindt in Nijmegen een inspirerende, interactieve eindmanifestatie van de gespreksestafette Pleegzorgproof plaats. Het programma Pleegzorgproof is een vertaling van het migrantenprogramma ‘Opvoeden is een gesprek’ naar de pleegzorgpraktijk.

Afgelopen jaar spraken pleegouders, pleegkinderen, ouders en professionals o.l.v. trainers die geschoold zijn in de methode ‘Opvoeden is een gesprek’, met elkaar over de uitdagingen van het opvoeden binnen pleegzorg. In alle gesprekken stonden de persoonlijke verhalen centraal. De gemeenschappelijke inzichten over wat werkelijk belangrijk is bij de opvoeding van een pleegkind en hoe een positieve verandering mogelijk is, werden gebundeld en doorgegeven.

 Onderwaterzwemmers komen boven

De manifestatie draagt de titel ‘Onderwaterzwemmers komen boven’: De verhalen die doorgaans niet gehoord worden, maar heel veel invloed hebben op het verloop van een pleegzorgplaatsing, vinden eindelijk hun weg naar de oppervlakte. Op 19 december wordt u geïnspireerd door de inzichten van de deelnemers. En u wordt ondergedompeld in de toegepaste creatieve werkvormen, zodat u zelf verdiepende gesprekken kunt gaan voeren met de mensen waarmee u samenwerkt.

Deelname aan de eindmanifestatie is gratis omdat enkele fondsen de kosten op zich hebben genomen. Er is plaats voor maximaal 30  deelnemers, dus schrijf je snel in.

Ik wil me inschrijven!

---
---
advies punt

Pleegzorg Advies Punt

Hebt u een vraag over een pleegzorg-situatie? Zoekt u specifieke pleegzorg-informatie of deskundig advies? Bij het Pleegzorg Advies Punt kunt u uw vraag stellen voor 1 euro per minuut.  

"Met je rug tegen de muur"

In de vakantie is Henk, een flink recalcitrante puber verhuisd naar een pleeggezin, een nieuwe stad, een nieuwe school. Na anderhalve week meldt de mentor zich bij de pleegouders. Henk heeft er al 4 volle dagen spijbelen opzitten. 

Wist u dat ook de pleegouder verantwoordelijk gesteld kan worden voor het spijbelen van hun pleegkind?

Meer lezen.

---
Landelijk Pleegzorg Panel

Het enige internet-panel voor en met deskundigen uit alle delen van de pleegzorg.

Niet begeleide minderjarige vluchtelingen in pleegzorg

Het panel bevroeg de panelleden naar hun mening over of het wenselijk is om niet begeleide minderjarige vluchtelingen op te nemen in een pleeggezin. Het overgrote deel van de respondenten vindt dat minderjarige asielzoekers, die alleen reizen, kunnen worden opgevangen in een pleeggezin mits er goede begeleiding is voor de kinderen en de pleeggezinnen; er voldoende aandacht is voor de trauma’s van de kinderen; het contact met de eigen cultuur aandacht krijgt en het pleeggezin stevig in zijn schoenen staat.

Om het artikel te downloaden klikt u hier.

De nieuwe vraag staat inmiddels weer online. Deze gaat over conflicten in pleegzorg.

Nog geen panellid? Meld je dan nu aan en praat mee over actuele thema’s. Panelleden ontvangen maximaal 6x per jaar een enquête.

 

Het Landelijk Pleegzorg Panel en Mobiel; een mooi verbond

Het panel gaat komend jaar (nog) nauwer samenwerken met Mobiel. Het panel bevraagt de leden over verschillende thema’s die in Mobiel aan de orde komen, zodat naast achtergrond informatie en onderzoeken ook steeds duidelijker de stem van de betrokkenen wordt gehoord.

Wilt u ook onderdeel worden van deze samenwerking? Klik hier om te lezen welke vacatures het pleegzorgpanel heeft.

Mobile online is uit!

Vandaag is Mobiel, tijdschrift voor pleegzorg, nummer 5 van 2016 verschenen. Deze uitgave krijgt u online aangeboden. U kunt het tijdschrift lezen (en delen) via de link: http://www.mobiel-pleegzorg.nl/online-magazine/

lik hier om een titel of tekst toe te voegen.

---

Bedankt voor het lezen van onze nieuwsbrief!

U ontvangt de nieuwsbrief omdat we u kennen of omdat zich hebt aangemeld voor het ontvangen van de nieuwsbrief. Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief deelt met uw pleegzorgcollega's en contacten.

Ook leuk als u wilt reageren! U ontvangt altijd een antwoord terug. Hebt u een vraag over pleegzorg? Stel hem aan ons. We helpen u graag vooruit!

Niet (meer) geïnteresseerd in pleegzorgnieuws? Afmelden kan eenvoudig via de link helemaal onderaan deze mail.

Team Pleegzorg Advies Nederland

Telefoon: 013-536 43 26 of 0113–352 462