Pleegzorg doe je samen!
Pleegzorg Advies Nederland

Augustus 2017
Jaargang 4 nr. 18
redactie@pleegzorgadvies.nl 

Beste nieuwsbriefabonnee,

Zomer in Holland. Het is net als pleegzorg: Soms is het stralend weer en soms…

We hopen dat deze nieuwsbrief de zon weer een beetje laat schijnen als het even allemaal tegenzit. 

Lees alles over hulp en steun bij pleegzorgfrustratie, -verdriet en -teleurstelling o.a. de nieuwe en aankomende cursussen van de Pleegzorg-Academie, zowel online als live. Een boeiende casusbespreking en de GRATIS webinar. 

Veel leesplezier!

Pleegzorg Advies Nederland

---

Webinar: Zo luisteren ze wél!

Als samenwerken niet vanzelf gaat

 

Tijdelijk gratis

De mensen die samen pleegzorg vormgeven moeten op een of andere manier contacten met elkaar onderhouden. Vaak gaat dat prima. Vaak loopt het ook stroef.

Soms loopt het prima tussen de meeste betrokkenen, maar vallen er één of een paar mensen buiten de boot. Soms lukt het helemaal niet om samen door een deur te gaan.

Toch is afstemming nodig om een uithuisgeplaatst kind niet in conflict met zichzelf en de omgeving te laten komen. Om het kind kans te bieden op een rustige, veilige opgroei en een hoopvolle toekomst…

Zou jij wel wat tips kunnen gebruiken? Om de communicatie wat makkelijker en succesvoller te laten verlopen?

Dan is de webinar ‘Zo luisteren ze wel’ wat voor jou!

Je kunt deze webinar, -ter waarde van € 169,00,- éénmalig GRATIS bijwonen.

Ja, ik wil erbij zijn!

---

Nieuw: 100 dagen met trauma  

We zijn met mooie ontwikkelingen bezig. Waaronder een bijzondere pleegzorg-training. Een unieke online praktijk-training. Voor opvoeders die willen leren hoe zij het alledaagse leven van hun getraumatiseerde pleegkind draaglijker kunnen maken. Boordevol uitleg, nuttige opvoedtips en oefeningen, om direct in praktijk te brengen. 100 dagen lang.

Jouw praktijkervaring in de training?

We maken een echte praktijk-training, met echte praktijkverhalen. En jouw verhaal kan worden opgenomen in de training. Uiteraard geanonimiseerd.

Heb jij een ingewikkelde opvoedervaring met jouw getraumatiseerde pleegkind en wil je wel eens weten hoe je daar (anders) mee kunt omgaan? Stuur dan een korte uiteenzetting van de situatie en waar je tegenaan loopt naar: eline@pleegzorg-academie.nl.

Als je verhaal wordt opgenomen in de training, ontvang je als dank gratis het beschreven advies.

Inzenden kan nog tot 1 september 2017

Voor wie is deze speciale online-training?

De training is speciaal voor pleegouders en gezinshuisouders die geen mogelijkheid, zin of tijd hebben om naar een training op locatie te gaan. Die liever vanuit huis hun kennis aanvullen. Of na een eerdere training regelmatig uitgedaagd en geïnspireerd willen blijven. En voor pleegzorgbegeleiders die 'hun' pleegouders met getraumatiseerde pleegkinderen nog beter willen ondersteunen.

Wil je geïnformeerd worden als de training online gaat? Stuur dan even een mail naar: eline@pleegzorg-academie.nl

---

Rauw op je dak

Heb jij het gevoel dat jij (of iemand die je kent) vastzit in de pijn en het verdriet van een groot, pleegzorg gerelateerd verlies? Van mensen, plaatsen en routines die hen dierbaar waren.

Aankomend voorjaar start het programma Rauw op je dak. Rauw op je dak is een reeks verbindende workshops over verlies en verwerking binnen pleegzorg. Het programma is een vervolg op Pleegzorgproof, een workshopreeks rondom het versterken van eigen krachten van pleegzorgbetrokkenen. Pleegzorgproof draaide succesvol in de provincie Gelderland en riep om een opvolging.

Verder dan traditionele rouw en verliesprogramma’s 

Rauw op je dak is meer dan een workshop waarin deelgenoten enkele uren met elkaar doorbrengen, leren, luisteren en delen. Via een ‘Rauw’-estafette, met ‘lopende vuurtjes’ uit de verschillende deelgroepen, wordt een breder begrip en respect gecreëerd voor de pijn van het verlies. Onbegrip, vooroordelen en isolatie worden op een bijzondere manier uitgebannen. Rauw op je dak reikt praktische tools aan om dichterbij elkaar te staan. En het welzijn en welbevinden van zowel jezelf als de andere deelnemers te verbeteren.

Wil jij een aantal weken intensief optrekken met mensen die door hetzelfde proces gaan? Meld je dan vast aan. We sturen je een (vrijblijvende) uitnodiging voor deelname aan één van de groepen. Deelname is gratis voor ouders van uithuisgeplaatste kinderen, pleegouders/gezinshuisouders, pleegkinderen (vanaf ongeveer 12 jaar) en pleegzorgbegeleiders.

Rauw op je dak wordt georganiseerd en begeleid door Eline Engelhart van Pleegzorg Advies Nederland en pleegmoeder met Annemieke Mulders.

Ja, nodig mij uit!

---

Droevig nieuws

Vandaag was weer zo’n dag. Alles komt tegelijk en niet lijkt af te komen. Ik zit midden in eindredactie van mijn nieuwste trainingsprogramma Leiderschap voor Pleegzorgwerkers, dat (eigenlijk!) eind van de maand zijn deadline heeft, als de telefoon gaat:

Of ik alsjeblieft a la minute een advies kan geven op een crisissituatie. De ouder van een pleegkind is overleden en …

Meer lezen

---

Werken met Blikopeners en Dialoogkaarten Pleegzorg

Er zijn weer plaatsen bij de populaire workshop!

Op 2 oktober a.s. draaien we in Tilburg een ochtendgroep. Bij veel belangstelling starten we ook een middaggroep, dus meld je snel aan en reserveer je plek! Daarna gaan we naar Nijmegen (26 okt) en Roosendaal (14 nov).

Doe mee en ervaar zelf de effecten van het werken met Blikopeners om ingewikkelde pleegzorgkwesties weer vlot te trekken en op te lossen. 

Ik wil me aanmelden

De workshop is geaccrediteerd voor geregistreerde gezinshuisouders en pleegzorgbegeleiders. En je krijgt je eigen set kaarten mee naar huis.

Als bonus ontvang je ook de set dialoogkaarten, inclusief uitleg! 

---

Gedeeld opvoederschap, hoe is het mogelijk?! 

Voelt uw pleegkind zich vaak onbegrepen en ongezien? Ongewenst? Teveel?

Uw pleegkind is verbonden met zijn ouders en met u (en nog veel meer anderen). Als de mensen die voor hem/haar het meest belangrijk zijn, niet ontspannen met elkaar omgaan, verstoort dat zijn opgroeien.

 

Exclusief voor pleegouders en gezinshuisouders. Eenmalig op zaterdag.

Datum: 18 november 2017
Tijd: 10:00 - 16:00 uur
Locatie: Tilburg 

Krijg concrete handvatten voor een goede, constructieve omgang. Tussen u en de ouders van uw pleegkind. Die recht doet aan u beiden. En in het ontwikkelbelang is van uw pleegkind?

Leer hoe u respectvol kunt samenwerken. En ontspannen met elkaar om kunt gaan. En samen het plezier kunt beleven aan uw beider bijdragen aan het levensgeluk van een kind. Zonder uzelf te verloochenen.

Voor geregistreerde gezinshuisouders: Deze training is door SKJ geaccrediteerd met 4.5 punten.

Meer info en aanmelden 

Lukt deze datum niet of woont u te ver weg van de locatie? Mail ons dan, dan ontvangt u een bericht als er nieuwe data en locaties bekend wordt gemaakt: eline@pleegzorg-academie.nl

---

Nieuwe mogelijkheden Pleegzorg Panel

Afgelopen maand werd aan de leden van het pleegzorgpanel gevraagd naar hun mening over de werving van pleegouders. Blijkbaar hadden ook veel mensen buiten het panel hierover een mening, want het aantal aanmeldingen voor het panel schoot omhoog.

De werkgroep is inmiddels druk bezig met de analyse van de antwoorden. Ze konden al een klein tipje van de sluier oplichten: Een van de uitkomsten is dat de wervingscampagnes eigenlijk een vorm van misleiding zijn. Ze tonen niet de realiteit van pleegzorg, maar een te positief beeld. Met mogelijk ernstige consequenties.

Bent u geïnteresseerd in alle inzichten, maar nog geen lid Meld u dan hier aan als panellid.

 

Geen lid maar wel de resultaten?

Vanaf deze zomer bestaat er ook de mogelijkheid om geen actief panellid te zijn, maar wel de resultaten te ontvangen. Is dat voor u logischer, meld u dan hier aan.

 

---

Bedankt voor het lezen van onze nieuwsbrief!

U ontvangt de nieuwsbrief omdat we u kennen of omdat u staat ingeschreven voor mijn nieuwsbrief. Doorsturen naar uw pleegzorgcollega's en contacten wordt zeker gewaardeerd.

Ook leuk als u wilt reageren! U ontvangt altijd een antwoord terug. Hebt u een vraag over pleegzorg? Stel hem aan ons. We helpen u graag vooruit!  info@pleegzorgadvies.nl  013-536 43 26 of 0113–352 462.

Niet (meer) geïnteresseerd in pleegzorgnieuws? Afmelden kan eenvoudig via de link helemaal onderaan deze mail.

Bezoek ook onze website met de Winkel, de Pleegzorg Academie en het Advies Punt

We wensen u een fijne dag! 

Pleegzorg Advies Nederland